Avocado
This article was posted by antzuka on March 16th, 2010 and has been viewed 633 times.
Incep prin a va povesti putina istorie, copacul de avocado este originar din Mexic, America de Sud si Centrala. Artefactele gasite in Mexic si Peru, arata ca s-a inceput cultivarea acestui fruct acum 750 ani I.H. Aztecii l-au denumit “ahuacatl”, de unde a derivat numele “avocado”. Cand conchistadorii spanioli au ajuns in Mexic, in anul 1500, si au descoperit acest fruct, le-a placut foarte mult si l-au raspandit in mai multe parti ale lumii. Avocado a ajuns in America doar in anul 1870. In prezent, avocado este disponibil in toate magazinele din toate tarile.
Fructul are forma ovala (asemanatoare cu a unei pere), coaja verde-inchis sau brun-violacee, neteda sau aspra, mata sau stralucitoare (in functie de soiuri si gradul de maturizare), si dimensiuni destul de mari (aproximativ cat un cartof mare). Pulpa este galben-verzuie, cremoasa si are gust usor de alone (astfel il face ideal de folosit la deserturi crude, in special la creme oferindu-le o textura cremoasa). In interior se gaseste un sambure mare din care se extrage uleiul de avocado, dar exista si varietati de avocado de dimensiuni mici, fara samburi.
Fructul este folosit atat in alimentatie cat si in cosmetica, unde din sambure se extrage un ulei folosit pentru prepararea cremelor de fata si lotiunilor.
Avocado-ul este sarac in colesterol si sodiu, se doveste a fi foarte eficient in diete deoarece contine antioxidanti, fibre si proteine. Deasemenea fructul este bogat si in potasiu, acid folic si vitamina B6, betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor, acid pantotenic.
Avocado este si sursă bună de vitamina A (60 micrograme/100 g), care acţionează favorabil asupra acuităţii vizuale. 100 g avocado ne furnizează 15 mg vitamina C şi 1 mg fier, elemente cu rol important în stimularea imunităţii
Specialistii spun ca consumarea unui fruct de avocado zilnic scade nivelul coresterolului, dar si a glicemiei si tot odata reducerea intesitatii simptomelor asociate cresterii in volum a prostatei, datorita continutului in betasisterol.
Avocado este foarte usor digerabil datorita enzimelor continute.
Medicii nutrutionisti sunt de parere ca fructul de avocado este indicat a fii consumat in perioade de maxim efort intelectual, deoarece are un continut bogat in magneziu, fosfor si fier, astfel fructul ne stimuleaza la nivel intelectual si ne ajuta sa fim mai concentrati.
Uleiul de avocado este bogat in acid oleic (omega 9) carotenoide (clasa de pigmenti vegetali dintre care cei mai cunoscuti sunt beta-carotenul si licopenul) – zeaxantina, alfa-caroten si beta-caroten, tocoferoli (vitamina E), acizi grasi mononesaturati, luteina, potasiu, magneziu, vitaminele A, B-urile, K, este extras din pulpa fructului si nu din sambure, care de altfel nu contine decat 2% grasimi. Uleiul de avocado extras din sâmbure este renumit pentru proprietăţile antibacteriene, antirid şi cicatrizante. Tocmai de aceea, avocado este eficient pentru tratarea acneei, dermatitelor, accelerând procesul de vindecare a pielii.
Uleiurile esentiale si complexul de vitamine B hranesc pielea si unghiile in profunzime oferindu-i pielii o textura catifetalata.
Tot o data avocado-ul este considerat si un afrodiziac natural. Are un efect puternic si energizant, avocado îmbunătăţeşte potenţa sexuală. Dar, în acelaşi timp, este recomandat şi pentru revigorarea organismului în perioadele de convalescenţă.
Cum putem consuma avocado-ul?
Avocado-ul este delicios in salate, pentru ca desi contine grasimi cum am mai spus este usor digerabil, astfel il face o alegere minunata pentru un pranz delicios si sanatos.
Este de preferat a se consuma crud pentru a nu-si pierde din calitatile nutritive, dar se poate si consuma gatit, desi prin tratarea termica, avocado capătă un gust amărui. Datorită grăsimilor, sosul de avocado este cunoscut şi sub denumirea de unt vegetal. Acesta se poate asezona cu usturoi si/sau piper. Se poate consuma de altfel si in sandwich-uri (se intinde pe paine ca untul).
Dar in cosmetica?
Pentru a ne trata pielea specialistii in cosmetica ne recomanda un masaj cu pulpa fructului. Aceasta se taie în două şi se aplică pe faţă, timp de 15 minute să acţioneze. După ce perioada de acţionare a expirat, clătim faţa cu apă călduţă. Tenul devine mai mătăsos, iar pielea este mai tonifiată.
Daca amestecam ulei de avocado cu o lingura de ulei de masline ne pregatim cu succes pielea pentru soare.
Este foarte bun pentru par daca intidem uleiul de avocado pe toata lungimea parului insistand la varfuri, infasuram parul intr-un prosop fierbinte si stam asa 30 de minunte sau peste noapte, astfel ajuta parul uscat, vopsit sau deteriorate.
Uleiul de avocado amestecat cu ulei esential de lavanda (aprox 10 picaturi la 50 ml ulei) este minunat pentru vergeturi .
Daca il aplicam diret pe zonele uscate, eczema sau plagi, pe rani usoare sau pe zonele afectate de acnee de 2 ori pe zi ne ajuta sa vindecarea lor.
Cum alegem fructul?
De preferat este sa alegeti un fruct copt, daca vreti sa il folositi imediat, pentru ca se coace foarte greu, fructele sunt destul de grele, le putem apasa cu degetul, trebuie sa avem grija sa fie fara pete negre sau portiuni degradate de coaja. Daca ai cumparat un avocado necopt il poti inveli in ziar si lasa langa niste banane, astfel grabesti procesul de coacere. Fructul copt se patreaza la frigider 2-3 zile, daca l-ai taiat il stropesti pe pulpa cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida, dar aveti grija ca nu rezista mai mult de o zi la frigider.
Avocado-ul este o comoara pentru noi pentru ca este extrem de sanatos si pentru ca ne ofera foarte multe variante prin care il putem folosi, atat in alimentatie cat si in cosmetica. Ar trebui sa fie nelipsit in viata noastra.
Similar articles:


